Z radością informujemy, że nasze Przedszkole uzyskało certyfikat prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej programu MENU BEZ GLUTENU, który ma na celu zapewnienie dzieciom zdrowych, bezpiecznych i wolnych od glutenu posiłków. To ważny krok w kierunku dbania o zdrowie naszych podopiecznych, w tym dzieci z celiakią oraz tych, które z powodów zdrowotnych lub dietetycznych muszą unikać glutenu.

Co to oznacza dla naszych Przedszkolaków?

  1. Bezpieczeństwo i zdrowie: Program „Menu bez glutenu” to gwarancja, że wszystkie serwowane posiłki w naszym przedszkolu są całkowicie wolne od glutenu, co jest niezwykle ważne dla dzieci cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.
  2. Zróżnicowane menu: W ramach programu wprowadzimy różnorodne, smaczne i pełnowartościowe dania, które spełniają wymagania zdrowotne dzieci, nie tylko tych na diecie bezglutenowej, ale także dla pozostałych przedszkolaków. Posiłki będą przygotowywane z najlepszych składników, zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
  3. Wspólne posiłki dla wszystkich: Dzieci, które muszą unikać glutenu, nie będą czuły się wykluczone podczas wspólnych posiłków, ponieważ menu przedszkolne będzie bezglutenowe. Jest to także okazja, by uczyć dzieci szacunku do różności i promować zdrowe nawyki żywieniowe.

Dlaczego warto wprowadzać dietę bezglutenową w przedszkolu?

Zgodnie z zaleceniami ekspertów, wczesne wprowadzenie odpowiedniej diety jest kluczowe w zapobieganiu problemom zdrowotnym związanym z glutenem. Dieta bezglutenowa jest również odpowiednia dla dzieci, które nie mają oficjalnej diagnozy celiakii, ale mogą odczuwać poprawę samopoczucia przy jej stosowaniu.

Jakie zmiany nastąpią w przedszkolnym menu?

Zarówno śniadania, jak i obiady oraz podwieczorki, przygotowywane są z wykluczeniem glutenu. Nasza kadra kulinarna przeszła odpowiednie szkolenia, a w menu pojawią się m.in. dania oparte na naturalnych, bezglutenowych produktach: ryżach, kaszach, warzywach, owocach oraz mięsie i rybach.

Będziemy szczególnie dbać o eliminowanie wszelkich ryzykownych źródeł glutenowych, takich jak zanieczyszczone produkty czy dodatki. Każdy posiłek będzie starannie planowany, aby spełniał wszystkie normy zdrowotne i żywieniowe.

Nasze Przedszkole dołączyło do programu „Menu bez Glutenu”!